YouTube hirdetések – TrueView videó formátumok

Előzőleg megnéztük, hogy az eddig használt eszközökkel milyen hirdetési formátumok érhetőek el a YouTube felületén. Ezen hirdetések az eddig ismeretinknek megfelelően CPC árazással használhatóak, tehát fizetni továbbra is a hirdetésre kattintásért kell.

Most nézzünk meg egy újdonságot, ami teljesen új funkciót és hozzá kapcsolódóan teljesen külön kezelőfelületet kapott az AdWords felületén belül.

Az ún. TrueView formátumokkal videó hirdetéseket készíthetünk, ahol fizetni a hirdetett videók megtekintéséért kell. Ehhez egy új árazást, egy új fogalmat kell megismernünk: CPV – Cost-Per-View.

A TrueView formátumról

A TrueView hirdetések alapja egy, a YouTube-ra feltöltött videó. Elvileg felhasználhatunk bármilyen videót, amely publikus, még csak nem is kell, hogy egy általunk feltöltött videó legyen, de maradjunk annyiban, hogy ez nem javasolt. Fontos, hogy a kiválasztott videó lesz maga a hirdetés, ezért olyat válasszunk ki, amelynek tartalma és megjelenése is jól köthető hozzánk, a termékünkhöz, a szolgáltatásunkhoz.

Érdemes saját YouTube csatornát létrehozni és ide felpakolni tartalmainkat, erről legközelebb szeretnék bővebben írni, most első sorban azt nézzük meg, hogy milyen megjelenési lehetőségeink vannak.

A TrueView név a működési elvre utal. Ahogyan anno a Google az AdWords rendszerével egy új szemléletet hozott be a hirdetések árazásával kapcsolatban és kattintásonként kért pénzt a hirdetőktől függetlenül az elhelyezéstől vagy a kampány időszakától és célközönségétől, úgy ezen hirdetések valami hasonlóan új szemléletet próbálnak behozni a videó kampányokba.

Cost-Per-View – megtekintésenként árazva

A videóhirdetések elsődleges célja a videó megtekintése és ezen keresztül az általunk megfogalmazott üzenet eljuttatása a felhasználók felé. Ez egyben azt is jelenti az én értelmezésemben, hogy ez a hirdetési forma elsődlegesen nem weboldal látogatókról és nem azonnali konverziókról szól. Szerintem ez az eszköz sokkal inkább lehet hatékony branding eszköz, mint elsődleges értékesítési csatorna.

Az, hogy mit nevezünk megtekintésnek, vagyis mikor kell fizetnünk, az elérhető formátumoknál más és más időpillanatot jelöl, ezért ezt lentebb külön leírom mindenhova. Fontos azonban, hogy minden formátum tartalmaz olyan ingyenes kiegészítő elemeket, amellyel képesek lehetünk ezekkel a hirdetésekkel is forgalmat generálni a hirdetett weboldalra.

It’s always Primetime

Primetime - FőműsoridőAkiknek már volt dolguk TV hirdetésekkel, de mások is valószínűleg tudják vagy el tudják képzelni, hogy a TV-ben kiemelt szerepe van a főműsoridőnek. A legtöbb ember és főleg a hirdetők szempontjából sokszor emlegetett 18-49 éves korosztály ebben az időszakban ül a legnagyobb számban a készülékek előtt vagyis ha egy reklám főműsoridőben megy le, akkor nagyobb tömegekhez juthat el. Pontosan ezért értékes idősáv ez, ami persze mindig megjelenik a TV-k reklámidejének árazásában.

Nem biztos, hogy szerencsés a YouTube-ot a TV-vel összehasonlítani, ne is úgy gondoljunk rá, mint valami, ami a TV helyébe lép, hanem olyan csatorna, ami a TV mellett létezik és azt kiegészíti. Mikro- és kisvállalkozások számára tipikusan elérhetetlen felület a TV, a YouTube videóhirdetések segítségével azonban ők is megpróbálhatnak ilyen jellegű marketinggel és ehhez még csak nem is biztos, hogy több tízezres vagy százezres büdzsét kell elkülöníteni.

Fontos különbség, hogy bár a YouTube esetében is vannak nyilván kiemeltebb időszakok (a pontos statisztikákat csak a Google ismeri), de akkor is folyamatosan jelen van egy elég nagy látogatószám, vagyis akármikorra időzítjük a hirdetések megjelenését, a jó célzási beállítások mellett mindig elérhetjük a célközönséget, legyen az reggel, délben vagy este.

In-Search – A YouTube Kereső

YouTube In-Search hirdetésKezdjük az elején: az első TrueView hirdetési forma a YouTube keresőjéhez kapcsolódik és hasonló elven működik, mint a Google hagyományos mosópora keresője. A YouTube keresőjét is aktívan használják az emberek, igaz, nem olyan keresésekkel, mint a webkeresőt. Itt kevésbé valószínű, hogy valaki egy műszaki cikk típusszámát írja be, de még azt is megkockáztatom, hogy ha egymás mellé tennénk egy népszerű előadó nevét, egy videóklipp címét és mondjuk egy pénzügyi tanácsokkal foglalkozó videó keresését, akkor komoly különbségek lennének a zene és a videó javára.

Magyarul a YouTube kereső kevésbé lehet vonzó terület azok számára, akik terméket értékesítenek, de mondjuk mobiltelefon kereskedők rámehetnek unboxing (dobozból kibontás) videókra, unlocking videókra, szépségápolással foglalkozó oldalak smink tanácsadásra, egy szóval mindenki megtalálhatja a releváns keresési kifejezéseit, de nem biztos, hogy itt lehet nagy volument elérni.

In-Search hirdetés a találati lista felett In-Search hirdetés a találati lista mellett

A YouTube keresőben is megjelenhetnek hirdetések a találati lista felett kiemelt háttérszínnel és a találatok mellett, jobbra. Ahogy a webkeresőben, itt sem lehet bekapcsolni azt, hogy a találati lista felett jelenjünk meg: jó, releváns hirdetés kell hozzá az adott keresésre. Fontos itt is a relevancia: ha elkezdünk hirdetni olimpiai keresésekre úgy, hogy a videónak ehhez még csak érintőlegesen sincs köze, akkor drága CPV-k köszönnek majd vissza és idővel látni fogjuk, hogy el lehet okosabban is költeni a pénzünket.

A megjelenő hirdetésnek itt is van egy legfeljebb 25 karakteres címsora, kétszer 35 karakteres leírása, valamint megjelenik a videóhoz tartozó YouTube csatorna neve is, amelyre kattinva az adott YouTube csatorna kezdőoldalára jutunk. Rettentően fontos tehát, hogy ne csak a videó feltöltésével intézzük el a kampányt, hanem dolgozzuk ki igényesen, tartalmasan a YouTube csatornánkat is. Meg fogjuk ezt is nézni később picit részletesebben.

Megjelenik még a videó indexképe, itt később látni fogjuk, hogy nincs teljes kontrollunk ezen elem felett: a hirdetés létrehozásakor a rendszer felkínál négy képet a videóból, ebből kell kiválasztatunk a jobbik rosszat 🙂

A hirdetési szövegeken és képen kívül megjelenik még a videó megtekintés számlálója, amiről azt kell tudni, hogy egyszerre számolja a fizetett és nem fizetett megtekintéseket is, vagyis egy hirdetés alaposan fel tudja tornázni ezt az értéket!

Fizetnünk akkor kell, ha valaki kattint erre a hirdetésre, vagyis látszólag itt is kattintás alapú az elszámolás, valójában a Google úgy tekint a hirdetésre kattintásra, mint egy erős jelzés arra, hogy a felhasználót érdekli ez  videó és szeretné megnézni. Ez tehát megtekintésnek számít abban a pillanatban, hogy valaki a mi videónk lejátszását indította el.

In-Display – A Tartalmi megjelenés

YouTube In-Display hirdetés

Ha párhuzamot kerestem a webkereső és a YouTube kereső hirdetései között, akkor az In-Display picit olyan, mint a sima Display Hálózatos hirdetés: nagyon hasonlóan néz ki, de nem a keresőben jelenik meg, hanem a videó lejátszó oldalakon a  kapcsolódó videók listája felett vagy a videón belül annak alsó harmadában a hirdetések között.

Amikor a kapcsolódó videók felett jelenik meg, akkor – idomulva az alatta megjelenő találatokhoz – az indexkép, egy általunk megadott címsor, továbbá a csatorna neve (ami itt külön nem kattintható) és a megtekintések száma jelenik meg. Ilyenkor nem biztos, hogy jobb oldalt fent jelenünk meg, a kapcsolódó videók felett ugyanis megjelenhet az a bizonyos 300×250-es banner is, ami lejjebb tolja a videó hirdetés pozícióját.

In-Display hirdetés a kapcsolódó videók felett In-Display hirdetés a lejátszott videón belül

A lejátszott videón belül megjelenő változat tartalmazza a hirdetéshez megadható 2×35 karakteres leírást is, valamint egy megjelenített URL-t, amit szintén mi magunk adhatunk meg.

A videó hirdetés kattintásra indul, ekkor kell fizetnünk a megjelenésért, vagyis a működés és fizetés hasonló az In-Search formátumhoz.

Call to action – a külső weboldalra terelés ingyenes eszköze

Mind az In-Search, mind az In-Display hirdetés használata lehetősége biztosít egy ingyenes kiegészítő használatára: az ún. call-to-action overlay (fedvény? :-)) a lejátszott videó hirdetés alján jelenik meg, akárcsak más hirdetések, de itt csak ez a szöveg jelenik meg, más cég hirdetése nem.

Call-To-Action hirdetés (itt kép nélkül)

A hirdetés a szokásos szöveges tartalmakon kívül egy 56×56 pixel méretű képet is tartalmazhat, ami technikailag picit problémás: azon kevés (egyetlen?) hirdetési elem közé tartozik, amit érthetetlen okból nem lehet feltölteni a hirdetési rendszerbe, mint minden más bannert. A létrehozás során itt csupán egy URL-t adhatunk meg, vagyis a képet jelenleg magunknak kell kiszolgálni saját tárhelyen, saját szerveren. Valószínűleg van némi cache működés a megjelenésben, de ha nagy kampányt tervezünk, nem árt, ha szólunk előre a rendszergazdának, hogy ennek a képnek nagy letöltés száma lehet, ami akár komolyabban is terhelheti a szerverünket.

A hirdetésre kattintva a felhasználó az általunk megadott külső weboldalra jut, fizetni viszont ezért a kattintásért már nem kell, ingyen van! Külön érdekesség, hogy ez a hirdetés a videóhoz kapcsolódik, vagyis akárhányszor használjuk fel videó kampányaink során, mindig csak egy féle szöveget adhatunk meg. Annyira a videóhoz kapcsolódik, hogy akkor is megjelenik, amikor már nem aktív a kapcsolódó AdWords kampány, sőt, ha a YouTube felületén szerkesztjük a videó adatait, ott is megjelennek a beállítások egy külön fülön, nem csak az AdWords felületén!

In-Stream – néha bosszantó, olcsó, must have

YouTube In-Stream hirdetésEz talán a legizgalmasabb hirdetési formátum. Eddigi tapasztalatok szerint a legolcsóbb CPV jelenleg itt érhető el és működési jellege miatt is alapvetően ez az a formátum, ami sok látogatót tud hozni weboldalunkra.

Az In-Stream egy ún. pre-roll videó hirdetés, ami annyit jelent, hogy egy YouTube videó lejátszása előtt jelenik meg közvetlen a videó lejátszó felületében, azt teljesen kitöltve. Biztos találkozott már mindenki olyan videóval akár a YouTube-on akár más weboldalon, ahol elindított egy lejátszást, ám először végig kellett néznie egy reklámfilmet, miközben ott röhögött egy visszaszámláló, hogy már csak a fél életed kell kivárni és indul az általad kért videó.

Az In-Stream valami hasonló, de jól használva kevésbé zavaró hirdetés.

A megjelenési jellege miatt én úgy gondolom, hogy ide inkább rövidebb, 10-15 másodperces reklámfilm az ideális, de 30 másodpercnél nem használnék ide többet annak ellenére, hogy technikailag akár több perces videó hirdetés is megjelenhet itt. Miért mondom ezt? Akárhogy is nézem, akárhogyan is célozzuk, finomítjuk, optimalizáljuk, ez a videóhirdetés alapvetően sok ember számára egy nyűg lesz első ránézésre: videóklippet, macskás videót, gólokat, egyszóval szórakoztató tartalmat szeretne nézni, nem a hagyományos mosópor elbukását a Csodapor3000 ellen.

In-Stream hirdetés első 5 másodperce  In-Stream hirdetés 5 másodperc után

Az emberek ingerküszöbe pedig ilyenkor általában alacsony. Vannak, akiknél már az elején elgorul a bogyó: ők is kénytelenek az első 5 másodpercet végignézni, ezért úgy vágjuk meg az ide szánt videót, hogy az első 5 másodpercben egyrészt látszódjon a brand, másrészt ennyi időnk van meggyőzni, hogy még 10-15 másodpercet bírjon ki, mert valami nagyon izgalmas és érdekes dolgot szeretnénk megmutatni neki.

Az első 5 másodperc után emberünk bármikor átugorhatja a videó megtekintését. A jó hír, hogy fizetni akkor kell, ha legalább 30 másodpercet megnéztek a videóból, amennyiben az hosszabb 30 másodpercnél. Ha rövidebb, akkor kell fizetni, ha végignézték.

A videó statisztikákban meg tudjuk nézni, hogy a megtekintők hány százaléka jutott el a videó hosszának negyedéig, feléig, három-negyedéig és a legvégéig. A cél nyilván az, hogy minél többen végignézzék vagy eljussanak egy olyan pontig, ahonnan már nem baj, ha nem nézik tovább (mert mondjuk az utolsó 5 másodpercben darálják le “A kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében…” szöveget).

Az eddigi személyes tapasztalataim alapján az In-Display hirdetéseknél 100%-ig nagyjából az emberek harmada jut el, de ez nyilván függ a videó hosszától és tartalmától, szóval ha most valaki vakarja a tenyerét, hogy “hi-hi, nekem 56% jött ki, de béééééénaaaaa”, annak csak gratulálni tudok: jó videóval, jó célzással biztos elérhető ez a szám is!

In-Stream esetében általában ez az arány 16-17%, de például a később bemutatásra kerülő videó remarketinggel elértünk már 25%-ot is. Ismét csak hangsúlyozom: nagyon sok függ a videó hosszától és tartalmától, ezek csak tapasztalati számok, még csak véletlenül se használja valaki referencia értéknek 🙂

Ennek a pre-roll formátumnak van még egy nagyon jó és ingyenes eleme: a hirdetés létrehozásakor itt nincs lehetőség címsor és leírás megadására, van viszont cél URL mező: ha valaki a videóra kattint annak lejátszása közben, akkor az illető egy új böngésző fülön vagy új ablakban eljut az általunk megadott céloldalra. Elismerem, ez a kattintás nem mindig “célzott”, egészen biztosan vannak olyanok, akik nem azért kattintanak, mert érdeklődnek a termék iránt, hanem mert szeretnék végre bezárni a hirdetést. Ahogy az előző részben is említettem, kell a megfelelő mérés a weboldalon is, hogy ellenőrizni tudjuk, mennyire maradnak az oldalon az emberek, mekkora a visszafordulási arány, az oldalon töltött idő, később mennyi visszatérő látogató lesz ezekből a felhasználókból, stb.

További kiegészítő elem lehet egy 300×60 pixel méretű banner, amely a kapcsolódó videók felett jobb oldalt jelenik meg és amelyre kattintva szintén a megadott cél URL-re jut a felhasználó.

Van egy másik fontos dolog, amit szem előtt kell tartanunk: ha elég sokat költünk és elég sokféle célzást használunk, emberünk egy nap alatt nagyon sokszor találkozhat a videó hirdetésünkkel. Ez pedig ellentétes hatást válthat ki: egy idő után a “na ne máááár megint” érzés kerekedik felül mindenkiben és inkább megutálnak minket, mint hogy megkedveljenek. Ne feledjük: a YouTube alapvetően egy közösségi oldal, a videókhoz megjegyzések fűzhetőek, tetszik és nem tetszik gombokat lehet nyomni, magyarul visszacsatolások vannak a működésben és ha rosszul csináljuk, könnyen olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol a hozzászólások nagy része inkább anyázás, mint dicsérő szó!

Szerencsére van megoldás erre is az ún. frequency capping funkcióval, amiről szintén szó lesz a továbbiakban. Ezzel korlátozhatjuk, hogy egy felhasználó adott időszakban mennyiszer találkozhat egy-egy reklámfilmmel, így elkerülhetjük a szőnyegbombázást.

In-Slate – egyszer ő is biztos sokat ér majd

Az In-Slate az In-Stream egy speciális változata: hosszabb tartalmak előtt nem mindig egy videó hirdetés indul el, hanem megjelenik egy választó panel, ahol 3-4 reklámfilm közül lehet választani. Vagy végignézi a felhasználó az egyiket vagy a megtekintett videót reklámszünetekkel megszakítva kell megnéznie.

In-Slate hirdetés hosszabb videók előtt

Fizetni akkor kell, ha a mi hirdetésünket választják.

Ilyen tartalom viszont kevés van még a magyar feltöltők videói között, az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kis volumen érhető el ezzel a formátummal. Be lehet kapcsolni, de egyelőre ne várjuk tőle sokat.

Összefoglalva

Az In-Search és In-Display formátummal, az eddig megszokott kereső és tartalmi hálózat jelleget megtartva hirdethetünk reklámfilmekkel, amelyhez ingyenes kiegészítőként egy figyelem felhívó hirdetést is elhelyezhetünk a videofilmünk lejátszása során. Kevésbé zavaró, de az eddig tapasztalataink szerint drágább lehetőségről beszélünk, ugyanakkor mindenképpen érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy nekünk ez jön majd be.

Az In-Stream és In-Slate egy ún. pre-roll videó hirdetés. Agresszívebb megjelenést biztosít, ezért óvatosan és körültekintően kell bánni vele, mert könnyen visszafele sülhetnek el szándékaink, ugyanakkor tapasztalataim szerint több látogatót képes weboldalunkra terelni.

Legközelebb arról írok, hogy a TrueView hirdetésekkel a YouTube-on kívül is van élet, aztán elkezdjük megnézni, hogyan induljuk neki a gyakorlatban a kampányok létrehozásának.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.