YouTube csatorna – a sikeres videó hirdetés alapja

Amikor videó hirdetésekkel szeretnénk fejleszteni AdWords fiókunkat, akkor kevesen gondolják át, hogy ehhez szükség van egy fontos 0. lépésre: ha még nincs, létre kell hozni és ki kell alakítani egy YouTube csatornát. Bizonyos YouTube hirdetések megjelenítik a hirdetett videóhoz tartozó csatorna nevét kattintható linkként, így elég amatőr hirdető látszatát keltheti bármely bejáratott cég, ha nem készíti fel a csatornát az új látogatókra.

Picit olyan ez, mint animált GIF-ekkel teletűzdelt retro weboldallal elindítani bármilyen más hirdetést. Nézzük most meg, milyen lehetőségeink vannak és milyen lépésekkel indulhatunk el a jól felépített YouTube hirdetések felé.

Új Google fiók létrehozása

Első lépésként érdemes egy külön felhasználót létrehozni, amely nem kapcsolódik egyik személyes Google fiókunkhoz sem. Általában azt szoktam javasolni, hogy ha van egy saját @cegnév.hu domain nevük, akkor készítsünk egy google@cegnev.hu címet, így ezzel lehet regisztrálni egy új Google fiókot (ez nem egyenlő egy új GMail fiókkal!).

Ha már van ilyen Google fiókunk, akkor a következő szakasszal lehet folytatni az olvasást 🙂

Új Google fiók létrehozása

Fontos!

A születésnap sorba ne a cégünk alapítási évét írjuk be, mert így könnyen lehetünk akár csak 2-3 évesek és az ilyen fiókok létrehozását vagy blokkolja vagy korlátozza a rendszer. Adjunk meg saját születésnapunkat vagy egy kellően régi dátumot, hogy jó “20-30 évesek legyünk”.

A regisztráció során a rendszer kiküld egy megerősítő emailt a megadott címre, így jó, ha kéznél van a fiók hozzáférése, esetleg, ha egy webfelületen meg is lehet rögtön nyitni a kiküldött levelet, az a legjobb. Erősítsük meg email címünket és aktiváljuk ezzel a fiókot, hogy folytatni tudjuk a YouTube csatorna létrehozását.

A YouTube csatorna létrehozása

Jelentkezzünk be a Google fiókunkkal a youtube.com oldalon. Az első bejelentkezés után egy üdvöző képernyő fogad minket:

YouTube csatorna létrehozása - Bejelentkezés után

Kattintsunk jobb fent e-mail címünkre, ekkor egy adminisztrációs sáv jelenik meg:

YouTube csatorna létrehozása - Saját csatorna

A Saját csatornám hivatkozásra kattintva kezdhetünk neki az első lépéseknek:

YouTube csatorna létrehozása - Saját csatorna adatai

Ahogy az üzenet is írja: itt tudjuk először és utoljára megadni a YouTube csatorna nevét, amely egyben a csatorna URL-jét is meghatározza, ezért ezen a ponton legyünk nagyon körültekintőek, mert később ezen nem módosíthatunk. Egy elírás, egy rosszul megválasztott név később már nem javítható, csak újabb fiók és csatorna létrehozásával.

Gondoljunk a jövőre is: ha esetleg más országokban, más nyelven is terjeszkedhetünk, akkor érdemes a névben egy “hq” vagy “main” vagy “official” vagy olyan jelzést felhasználni, amely utalhat a központi fiók jellegre, így ha később lesz egy “cegnevDE” vagy “cégnévUS” YouTube csatornánk, akkor máris egyszerűbb lesz felismerni az alá-fölé rendeltséget az egyes fiókok között.

Itt is ügyeljünk az életkornál, mert később korlátozásokat kaphat a fiók, ha “nem elég idős”. Használjuk itt is saját születési dátumunkat vagy szüleinkét, a lényeg, hogy lehetőleg legyünk 20-25 évnél idősebbek.

Ha ezzel is készen vagyunk, már csak néhány adatvédelmi pipát kell kezelni és már készen is vagyunk.

YouTube csatorna létrehozása - Adatvédelmi beállítások

Öltöztessük saját ruhánkba

A legfontosabb, amiért foglalkozunk ezzel a lépéssel a hirdetések létrehozása során, hogy kialakítsuk a megjelenést és megfelelően igazítsuk meglévő weboldalunkhoz, esetleg Facebook oldalunkhoz: a színek, a háttérkép, az avatar mind olyan elem, amit be kell állítani úgy, hogy az egész YouTube csatorna minél inkább ránk szabottan jelenjen meg:

Sivár kezdet egy új csatorna fényes pályafutása elején
Sivár kezdet egy új csatorna fényes pályafutása elején

Nem mondom, elég lehangoló így elsőre, de vegyük észre a Csatornabeállítások gombot bal fent és kattintsunk rá, pár perc alatt feldobhatjuk a megjelenést!

A csatorna testre szabása - Háttér, színek, ikonok

Az Avatar az a kis 55×55 pixel méretű kép, ami a csatorna neve mellett balra jelenik meg. Ide érdemes a cég logóját feltölteni, de ha egyszemélyes vállalkozás vagyunk és fontos, hogy a látogatók lássák, ki áll az egész mögött, felhasználhatunk egy arcképet is, csak hát ez elég kicsi lesz ahhoz, hogy önmagában betöltse a személyes branding szerepét 🙂

Ha saját háttérkép tervezésébe kezdünk, vegyük figyelembe, hogy jelenleg egy 10px magas margó jelenik meg fent és a tartalom szélessége 970 pixel, tehát ennyi ki lesz takarva a háttérkép közepéből. Ha már szerkesztettünk weboldalt, akkor ismerős lesz néhány további beállítás a feltöltés után:

YouTube csatorna háttérkép beállításai

Ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor szerencsére egy gyors kereséssel találhatunk néhány igényes és ingyenes háttérképet is, de azért gondolkodjunk el azon, hogy saját képet készítsünk és töltsünk fel.

Az Információ és beállítások lapon is fontos adatokat adhatunk meg: a csatornához rendelt név jellemzően nem túl beszédes, jobban nézne ki, ha használhatnánk szóközöket és egyéb írásjeleket is, hogy olvashatóbb legyen az oldal címe:

YouTube csatorna címe, leírása

A Lapok fülön módosíthatunk az elrendezésen, megadhatjuk, mi legyen a csatorna nyitólapja. Ebbe most nem megyek bele részletesebben, ezzel akkor érdemes eljátszani, ha már van pár feltöltött saját videónk. Többféle elrendezésre is lehetőséget ad a rendszer attól függően, hogy inkább saját tartalmakat töltünk fel vagy mások videóiból készült listákkal építkezik az ember. Nem írok most le minden lehetőséget, erre hagyjunk magunknak egy fél órát valamikor és döntsük el, melyik lehet a számunkra ideális megjelenés.

Néhány egyszerű beállítás után máris kellemes látványt nyújt vadonatúj YouTube csatornánk, ha feltöltjük kellő számú tartalommal, máris nagyobb örömmel keresik majd fel a látogatók. A megfelelő háttérkép tartalommal pedig kiváló branding eszköz lehet, akár csak egy jól kiválasztott Facebook fejléc kép vagy saját weboldalunk megfelelő elrendezése és megjelenése.

Sivár kezdet után színpompás eredmény
Sivár kezdet után színpompás eredmény

A Brand csatorna

A fenti beállítások elég sok lehetőséget adnak számunkra, hogy kellően testre szabjuk a csatorna megjelenését a már bejáratott vagy éppen bejáratás alatt lévő márkánkkal kapcsolatban.

Ha együtt dolgozunk egy AdWords ügynökséggel, akkor lehetőségünk van rajtuk keresztül a már létrehozott csatornát előléptetni egy ún. brand csatornává, így még több eszközt kapunk annak érdekében, hogy még inkább erősíteni tudjuk a márkánk jelenlétét a YouTube-on.

Milyen előnyökkel jár egy brand csatorna?

Brand csatorna felső banner

Az oldal tetején megjelenhet egy legfeljebb 150 pixel magas banner, amelyen több kattintható pont is létrehozható. Ezzel lényegében bannereket, készíthetünk, de nem a megszokott formában: maga a banner vagy bannerek a háttérkép részei lesznek, tehát ezeket bele kell szerkeszteni az egy és egyedüli háttérképbe, majd megadhatunk egy térképet, amely meghatározza, hogy a háttérkép ezen felső részének mely területe(i) kattinthatóak és pontosan milyen weboldalra kell, hogy vigyenek.

Brand csatorna ikon

Biztos találkozunk már főként videóklippek lejátszása során egy speciális képpel, amely a lejátszott videó felett bal oldalt jelenik meg. Ez az ikon is brand csatornához tölthető fel külön és a YouTube csatornánkra visz a kattintás után.

Átirányítások segítségével, ha olyan nagyok vagyunk, hogy több országban is jelen vagyunk, akkor a brand csatorna beállításai között megadhatjuk azt is, hogy adott országból érkezőket mindig a megfelelő országhoz létrehozott YouTube csatornára irányítsuk. Ezzel kényszeríthetjük a felhasználókat, hogy mindig az adott országhoz készült videók listájára érkezzenek, de átirányíthatjuk a felhasználókat életkor és nem szerint is.

A Google Analytics integráció és külső ún. követő pixel lehetőséget ad arra, hogy elemezd a csatorna látogatóit, azok mozgását. A követő pixel egy olyan GIF fájl, ami általában egy 1×1 pixel méretű, áttetsző pont, segítségével külső weboldal látogatottság mérők (pl Webaudit) képes mérni és elemezni a YouTube csatorna forgalmát is.

A brand csatorna ezen felül egyéni lapokat is tartalmazhat az alap füleken felül, amelynek segítségével jobban meg lehet támogatni egy-egy promóciót.

Brand csatornára szerintem akkor van szükségünk, ha már van annyi videónk és van egy olyan kiépült brandünk, amit szeretnénk a felhasználókhoz ezen a felületen is eljuttatni. Ha még csak az első videó megvágásánál tartunk, akkor szerintem az alapfunkciók is kellő eszköztárat biztosítanak arra, hogy YouTube csatornánk egyedi, igényes és tartalmas legyen.

Nem mentünk most bele minden részletbe és beállítási lehetőségbe, de most nem is ez volt a cél. Készítsük el saját csatornánkat és merüljünk el picit jobban a lehetőségekbe, mert legközelebb már tényleg nekifogunk és megnézzük, hogyan hozzuk létre első videóhirdetésünket a YouTube-ra feltöltött videónkkal.

“YouTube csatorna – a sikeres videó hirdetés alapja” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.