A böngésző egy kereső! Vagy mégsem? – videó

Érdekes tanulmány jelent meg a Google Operating System blogon: a blog szerkesztője még áprilisban összegyűjtött néhány kérdést a Google Chrome böngészőhöz tartozó Google Csoportból, amelyek alapján visszatérő probléma sokak számára, hogy keverik a keresőt a böngészővel. Scott Suiter korábbi Google alkalmazott készített egy videót New Yorkban, ahol arról kérdezték az embereket, mi is az a böngésző és mi a különbség a böngésző és a kereső között.

Az a böngésző, ahol keresek

A videóról nyilván el lehet mondani, hogy szerkeszett, akár azzal az váddal is elő lehetne állni, hogy csak azokat vagy többségében azokat a válaszokat tették be, amelyek a címben is olvasható problémára világítanak rá. Én mégis azt mondom, hogy hasonló fogalomzavarokkal találkozok én is a mindennapok során. Az alábbi videót már csak a vicc kedvéért is érdemes megnézni. Amikor 1:18-nál a srác elmeséli, hogyan került a számítógépére Firefox, fetrengtem a röhögéstől 😀

Az emberek fejében láthatóan összemosódik a kereső és a böngésző fogalma, használata, legyen szó Google-ról, Yahoo-ról. Mintha ez is olyan geek dolog volna, mint a programok telepítése vagy a Vezérlőpult használata.

Van magyar mutációja is

Magyarországon azokkal az ügyfelekkel, akikkel alkalmam volt beszélni, problémát megoldani, annyira nem tapasztaltam a böngésző-kereső fogalomzavart. Inkább úgy fogalmaznám, hogy a Google magyarországi dominanciája szerintem abból is fakad, hogy a nagyinak, szülőknek megvett számítógépeken, laptopokon a számítógép használatban jártasabb rokon jellemzően rögtön a Google-t állítja be kezdőlapnak (esetleg a Startlapot). Ezért ezek az emberek el sem tudják képzelni az Internetet ezen oldalak nélkül. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan a Google kereső mezőjébe írnak be webcímeket, mintha ennek ez volna az elsődleges funkciója.

Nem egyszer találkoztam már olyan lelkes internetezővel, aki csak a Kezdőlap gomb használatával visszalépve a Startlapra tudott eljutni A pontból a B-be. Mielőtt félreértene valaki: egyáltalán nem nézem le az ilyen embereket, nem várható el mindenkitől, hogy olyan rutinosan kezeljen egy számítógépet, ahogy mi, akik IT szakmában dolgozunk. A probléma akkor válik súlyossá, amikor ezen ismeretek hiánya oda vezet, hogy egy látszólag banktól kapott phishing adathalász e-mailben kanyar nélkül klikkelnek a megadott linkre és máris begépelik felhasználói nevüket és jelszavukat, nehogy törlődjön a bankszámla.

A másik probléma, ami rendszeresen visszaköszön az a weboldalak URL-je: az, hogy egy weboldal címe www-vel kezdődik, sokak számára kőbe vésett arany szabály. Ez miatt jellemzően aldomain címek telefonba diktálása során kerülök vakvágányra, mert hiába emelem ki, hogy a címet úgy írja be, ahogy mondom, a www akkor is dukál az elejére.

Mondom mégegyszer: nem azzal van gondom sokszor, hogy ilyen és hasonló berögződésekkel használják sokan számítógépüket és az internetet. A probléma az, hogy ennél sokkal súlyosabb hibákat is vétenek, amiket egy kis autodidakta hajlam segítségével könnyedén orvosolni lehetne. Azért jogosítványt az internet használatához nem kellene bevezeni 🙂

“A böngésző egy kereső! Vagy mégsem? – videó” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.