A kampány változók nem belső kampányokhoz valók

A mostani bejegyzést egy Twitter szösszenet ihlette, amihez hirtelen és akaratlanul kapcsolódott egy másik, aztán visszatért egy harmadik alkalommal.

A most hirtelen példaként felhozott Extreme Digital és Origo oldalakon kívül sajnos még mindig nagyon sokan vannak olyanok, akik komoly hibával dolgoznak weboldalukon, pontosabban annak mérésében. Amikor a magyar internet ilyen nagy szereplői követnek el ilyen jellegű hibát, akkor az ember akaratlanul is “tollat” ragad.

Előrebocsátom, tényleg nem azzal a szándékkal írom eme sorokat, hogy ezzel sales-eljek egy kövéret az említett oldalak felé. A probléma azonban valós és szeretném ezúton is felhívni mindenki figyelmét rá.

Mi is a gond?

A probléma onnan indul, amikor valaki elkezdi tanulmányozni az Analytics egyéni kampányok mérésével kapcsolatos lehetőségeit, amiről egyébként pár éve ezen a blogon is megemlékeztem. Az itt leírtak fontosak és azt gondolom alapvetőek akkor, amikor valaki komolyabban szeretne foglalkozni a Google Analytics eszközeivel.

A gond ott van, hogy ezek a lehetőségek külső kampányok mérésére alkalmasak.

Mit értek külső kampányon? Minden olyan fizetett (vagy akár nem fizetett) linket, amely az én weboldalamra mutat egy teljesen más weboldalról.

Kampányok mérése weboldalon belül és kívül
Kampányok mérése weboldalon belül és kívül

Miért nem való ez belső kampányok mérésére?

A probléma megismeréséhez segítségül hívok egy Analytics súgó oldalt: Hogyan számítja ki az Analytics a látogatások számát.

Kiemelném a számunkra most fontos részt:

A látogatás kétféle módon fejezhető be:

 • Idő alapú lejárat (a nap végét is beleértve):
  • A látogató 30 perces inaktivitása után
  • Éjfélkor
 • Kampányváltozás: Ha a látogató egy kampányon keresztül érkezik a webhelyre, elhagyja azt, majd egy másik kampányon keresztül ismét meglátogatja a webhelyet.

Itt egy picit álljunk meg. Kampányváltozás. Mit is jelent ez?

Alapvetően azt jelenti, hogy bármikor, amikor megváltozik az ismert utm_ változók bármelyike, akkor egy új látogatás indul. De kampányváltozást jelent az is, ha a felhasználó egy másik weboldalról érkezik be újra az oldalunkra. Ha tehát kint van egy link a weboldal1.hu és a weboldal2.hu oldalon is a mi oldalunkra, akkor ha először a weboldal1.hu linkre kattint, majd kisvártatva a weboldal2.hu linkjére, akkor megváltozott egy kampányváltozó: a forrás (weboldal1 -> weboldal2).

Amikor elmélyedünk az Analytics mélyebbnél mélyebb bugyraiban, akkor már olyan kérdésekre próbálunk választ kapni, mint:

 • mennyi bevételt (profitot) termel az oldalam
 • mely kampányok hoznak bevételt
 • mely kampányok segítik más kampányok eredményeit
 • stb.

A kampányváltozókkal okosabban tudjuk elemezni az oldalra érkező forgalmat, felcímkézni a linkeket, hogy meg tudjuk különböztetni, ki, hol és mire kattintott és hogy ezekből milyen válaszokat adhatunk a fenti kérdésekre.

Valahol logikus mozdulat, amikor ezeket a kampány változókat elkezdjük belső kampányaink mérésére is, hiszen jogos igény, hogy tudjuk, a saját oldalunkra elhelyezett promóciók mennyire voltak sikeresek vagy éppen sikertelenek.

A probléma ott van, hogy amikor valaki megérkezik az oldalunkra például egy AdWords kampányból, majd kattint egy olyan linkre, ami szintén el van  látva kampány címkékkel, akkor

 1. új látogatás indul
 2. minden bevétel adat a kampány változókkal megadott forráshoz fog kapcsolódni

Az első probléma azt jelenti, hogy teljesen rossz információink lesznek arról, hogy mennyi látogatás is történt az oldalon adott időszak alatt. Alapesetben ha egy felhasználó kattint mondjuk egy AdWords hirdetésre, megérkezik az oldalunkra, majd ott elkezd kattintgatni az oldalon belül maradva, az egy látogatást jelent a statisztikákban.

Helyes mérési eredmények
Helyes mérési eredmények

Amikor egy linkre kampány változókat teszünk és ez a link továbbra is a saját oldalunkon mutat egy tartalomra, azzal új látogatást indítunk. Egy látogató valójában egy látogatása a statisztikákban két látogatásként jelenik meg.

Hibás mérés
Hibás mérés

A második probléma véleményem szerint nagyobb, mert itt már pénzről van szó.

Az Analytics alap esetben ahhoz a forgalmi forráshoz köti  a célteljesüléseket és e-kereskedelmi tranzakciókat, ahonnan a felhasználó utoljára beérkezett az oldalra (a pontos megfogalmazás picit komplikáltabb, de a most vázolt kérdéskör megértéséhez nem szükséges). Ez a működés jellemző az összes alap jelentésre, ami elérhető. Ha ezeket a kampány változókat használjuk arra, hogy a belső kampányainkat mérjük, akkor a mért bevételek és célteljesülések rossz forgalmi forráshoz kerülnek. Például az eredetileg az AdWordsből érkező látogatókból nyert bevétel egy része nem az AdWords kampányoknál jelenik meg, hanem egy “fooldal / banner” forráshoz.

Alul értékelünk egy fontos forgalmi forrást.

Persze ma már vannak eszközök, amivel egymás mögé lehet tenni az eredeti forgalmi forrást és a belső kampányok eredményeit, mégis, ez egy hibás hozzáállás, téves mérési módszer, amit kerülni kell.

Na akkor mégis hogyan?

Számomra nagyon szimpatikus volt Justin Cutroni megoldása, ő egy külön profilba a site search funkció segítségével oldotta meg ezt a probléma kört. De könnyen kezelhető a mérés egyéni változókkal (Universal Analytics esetében a custom metrics lehet egy jó választás) és még az esemény mérések is jobb választás, mint az utm_ kampány változók használata.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.