Google Analytics: kampányok mérése – 1. rész

A kereskedelemben kiemelten fontos a rendszeres statisztikakészítés, a mérések vizsgálata időről időre. A forgalmi statisztikák mutatják meg, mennyire megy vagy éppen nem megy üzletünk, de az egyes termékek fogyása is befolyásolja, mivel kell még foglalkoznunk és mely termékkör kereskedelme elfogadható.

Egy weboldal látogatottsága épp ilyen fontos statisztikai adat, hiszen ebből láthatjuk, mennyi potenciális vásárló érkezik hozzánk erről a csatornáról az üzletbe bekóborló nézelődőkön kívül. A weboldal látogatottságának mérésére sok oldal vállalkozik kisebb nagyobb sikerrel, azonban eddig még egyik sem adott számomra olyan részletes analízist és olyan fegyvertárat, mint a Google Analytics.

Sokak számára a Google Analytics használata kimerül a mérőkód beépítésénél, a látogatók és oldal letöltések nézegetésénél, pedig ez az eszköz ennél sokkal többre képes. Internetes kampányaink mérésében – legyen az banneres hirdetés vagy például egy hírlevél – sokat segít néhány egyszerű beállítás segítségével.

A mérés öt dimenziója

Ahogy azt az Analytics súgója is leírja, a kampányok mérésére öt dimenziót, öt különböző csoportosítást kínál a rendszer:

Forrás

Ha már nézegettünk Analytics statisztikákat, biztosan összefutottunk már a látogatások forrásával. Ez mutatja meg nekünk, hogy az adott látogató honnan jött: valamelyik kereső oldalról vagy egy másik weboldalról. Ilyenkor látjuk a hivatkozó oldal címét is, így könnyen azonosíthatunk minden bejövő hivatkozást.

A kampány forrása is valami ilyesmi, csak itt magunk rendelhetünk a forrásnak egy címkét, egy elnevezést. Egy banneres hirdetésnél ugyanis jellemzően teljesen irreleváns, hogy a hirdetést futtató oldal melyik aloldaláról jött a látogató, sokkal fontosabb magának az oldalnak a megjelölése.

A forrás megjelölése akkor is hasznos, ha hirdetések lekötésekor nem konkrét oldalakra, hanem oldalak csoportjára kötöttünk szerződést. Itt már talán kevésbé érvényes az előbbi állítás: van olyan valós szituáció, amikor ilyenkor látni szeretnék, hogy a lekötött oldal csoport melyik oldala hogyan teljesít, azonban ha ez nem fontos, akkor eltüntethetjük a különbségeket azzal, hogy minden megjelenés forrásaként, kiinduló pontjaként egy közös “virtuális” nevet jelölünk meg.

Különösen hasznos ez például olyan AdWords hirdetésnél, ami a Google Tartalmi Hálózaton jelenik meg. Itt teljesen áttekinthetetlenné válhatnak a statisztikák, ha minden egyes oldalt külön látni szeretnénk és talán itt ez nem is fontos: a fontos az, hogy AdWords linkünkre klikkeltek és ebből lehetőség szerint vásárlást tudtunk generálni.

Médium

Ez a dimenzió segít minősíteni a forrást. A forrás típusát határozhatjuk meg vele: ide megadhatjuk például a “cpc” szót, jelölve ezzel olyan hirdetéseket, ahol a klikkelések után fizetünk. De ez lehet email is, ha például hírlevél linkjeit mérjük.

Személy szerint én három féle forrás médiumnak látom hasznát: a már említett cpc és email-en kívül az olyan linkeket különböztetem meg, amelyeknél nem fizettem a klikkelésért vagy a megjelenésért, magyarul ingyenes hirdetésről van szó.

Kifejezés

Ezt kell talán a legkevésbé magyarázni: ha klikkelnek egy hirdetésre, azt többnyire valamilyen szövegre vagy képre klikkelve teszik. A szöveg szavai, mint kulcsszavak kerülnek be az Analytics statisztikáiba, de például a Google kereső oldalain megjelenő szponzorált linkeknél a beírt keresőszó kérhető le és elemezhető.

Tartalom

Erre is azt tudom mondani, hogy van olyan szituáció, amikor fontos és hasznos információkkal szolgál, de szerintem üzleti döntéseknél kevésbé kap szerepet. A tartalom szerinti csoportosítással mérhetjük, hogy a kampány különböző megjelenési formái milyen mértékben teljesítenek.

Itt lehet például különbséget tenni szöveges, illetve képi, netán videó hirdetések között. Érdekes statisztikát mutathat például, ha megnézzük, hogy egy hírlevélben inkább a szöveges vagy inkább a képi linkekre klikkelnek többet. Ez már inkább ergonómiai kérdésekben segít, illetve a felhasználói szokások megismerésében nyújt információkat.

Kampány

Az öt közül szerintem a legfontosabb: ezzel tehetünk különbséget több, párhuzamosan futó kampány között. Ha ugyanazon az oldal csoporton hirdetünk például zoknikat és trikókat is, akkor két külön kampányba szervezve láthatjuk, hogy miként teljesít a kétféle termékkör.

A következő részben megnézzük, hogyan lehet beépíteni hirdetéseinkbe, hírleveleinkbe azokat a mérőkódokat, amelyek segítségével a gyakorlatban is láthatjuk, ki, mire kíváncsi.

“Google Analytics: kampányok mérése – 1. rész” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.