Egyszerre több pénznem támogatása Google Analyticsben

Úgy tűnik, hogy ezek a hetek a régen várt funkciókról szólnak, amíg múlt héten az AdWords kampányok kezelésében jött pár régen várt frissítés, úgy a héten a Google Analyitics is hozott némi újdonságot. Olyan webáruházak számára lehet fontos ez a változás, akiknél választható a rendelés pénzneme és ezt szeretnék megjeleníteni az Analytics statisztikákban.

Egy oldal, több pénznem

Most is dolgozunk olyan ügyféllel, ahol a rendeléseket forinton kívül angol fontban és euróban is el lehet menteni, ami nehezíti a megtérülések számolását Analyticsben. Eddig ugyanis a Google Analytics felületén csak egy pénznemet lehetett beállítani, a tranzakciók adatait ebben a pénznemben értelmezte a rendszer függetlenül attól, hogy a rendelés valójában milyen pénznemben történt.

Így eshetett meg, hogy amíg az Analytics riportokban három tranzakciónál 10+12+30 Ft bevételt láttunk, addig tudtuk, hogy ez 10 font + 12 euró + 30 font. Innentől pedig értelmezhetetlen volt minden olyan statisztika, amely ezekre a számokra épült.

Az eddig megoldást leginkább az jelentette, ha a webshop szintjén valósítjuk meg a valuta kezelést úgy, hogy a Google Analyticsnek átadott tranzakciós adatoknál mindig az ott beállított pénznemben adtuk át az adatokat egy valamilyen módon rögzített árfolyammal.

Sajnos a konkrét esetben a bérelt webshop szolgáltatója ezt nem tette meg és hiába kértük tőle ezt a változtatást, az Ügyfelet a megvásárolható termék felé akarta tereleni, no meg az egyedi fejlesztés lehetősége felé, pedig szerintem ez a bérelt shop minden felhasználójának fontos és hasznos fejlesztés lehetett volna…

Multi-Currency támogatás bevezetése

A most bejelentett változással még mindig nem vagyunk beljebb, de legalább nem kell árfolyamokkal foglalkozni, elég megadni a tranzakciók pénznemét.

Technikailag a pénznemet a _trackTrans() hívás előtt kell beállítani egy külön paranccsal, így a jelentésekben már helyre kerül minden szám. A mérés elérhető az Android SDK-ban is, így a mobil appokban mért tranzakcióknál is kihasználható a fejlesztés. A pénznemekhez használt kódok listája itt tekinthető meg fejlesztők számára.

Sőt, nem csak az aktuálisan használt ga.js “klasszikus” kóddal használható a módosítás, hanem a Universal Analytics mérésekhez tartozó mérőkóddal is.

A működés során az árfolyamot a Google rendszere határozza meg az előző napi adatok alapján, így a számok alapvetően pontosak és naprakészek lesznek mindig.

Helyi pénznem megtekintése a riportokban
Helyi pénznem megtekintése a riportokban

A jelentések szerkesztése során elérhetővé váltak új mutatók, amelyekkel nem csak a fiókban megadott pénznemben tekinthetőek meg a bevételek, hanem a tranzakció saját pénznemében.

Amit még fontos lehet tudni a bejelentést tartalmazó blog post szerint, hogy az adatokat visszamenőleg nem lehet korrigálni, a megfelelő mérések a módosítást követően lesznek elérhetőek a fiókokban.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.