YouTube hirdetések képpel a videó lejátszóban

Akik rendszeresen látogatják a YouTube videó megosztót (és hát szerintem vagyunk egy páran :-)), azok egyre több videó mellett, illetve magában a videó lejátszóban megjelenő hirdetést láthatnak az utóbbi időben. Egy ideig jellemzően szöveges hirdetéseket láthattunk, mostantól azonban képes hirdetésekkel is egyre többet találkozhatunk majd nem csak a videók mellett, hanem a lejátszón belül is.

Létrehozás a Vizuálishirdetés-készítővel

YouTube hirdetés videó lejátszóban
YouTube hirdetés videó lejátszóban

Az ilyen hirdetések létrehozása mostantól éppen olyan egyszerű, mint bármilyen más képes hirdetés feltöltése.

Tartalmi hálózaton futó kampányunkban hozzunk létre egy új hirdetéscsoportot (vagy használjuk egyik már meglevő hirdetéscsoportunkat), klikkeljünk a Hirdetés fülre, majd az Új hirdetés gombra. Az itt megjelenő menüből válasszuk a Vizuálishirdetés-készítő parancsot.

A hirdetést a Multimédiás hirdetés kategória Videóba ágyazott állókép sablonjával tudjuk létrehozni:

YouTube hirdetés létrehozása: 1. lépés
YouTube hirdetés létrehozása: 1. lépés

A megjelenő szerkesztőben már csak néhány adatot kell kitöltenünk és máris indulhat a móka 🙂

YouTube hirdetés létrehozása: 2. lépés
YouTube hirdetés létrehozása: 2. lépés

Nézzük röviden, mi mindent is tudunk itt beírni, feltölteni:

  • Név: ezen a néven láthatjuk viszont hirdetésünket a statisztikákban. Nem jelenik meg a felhasználók felé, ezért bátran felhasználhatjuk bármilyen fontos adat rögzítésére (pl: cegem-aprilis-husvet-banner1)
  • A következő lépésben egy maximum 50KB méretű, 480×70 pixel felbontású JPG, GIF vagy PNG képet kell feltöltenünk.
  • Nem kötelező, de feltölthetünk egy videót, ami akkor kerül lejátszásra, ha az éppen lejátszott videó alján megjelenő szalaghirdetésre klikkelnek (amit az előző pontban feltöltöttünk). Nem teljesen egyértelmű, de ha jól sejtem, akkor az itt feltöltött videóra klikkelve jutnak majd el weboldalunkra.
  • Feltölthetünk opcionálisan még két további képet is 300×250 és 300×60 méretben. Ezek az ún. kiegészítő hirdetések a videó mellett/alatt jelennek meg azokon az oldalakon, ahol ezt a kiegészítő hirdetési formát engedélyezték
  • Természetesen itt sem maradhat el a megjelenített (látható) URL és a cél URL sem, ezeket mindenféle képpen “célszerű” kitölteni, ha eredményeket szeretnénk elérni 🙂

Célzási lehetőségek

A YouTube oldalán belül számos kategória célzási lehetőség áll rendelkezésünkre. Tartalmi hálózaton futó kampányunknál a Hálózatok fülön klikkeljünk a Kiválasztott elhelyezések sorban látható részletek megjelenítése hivatkozásra, majd a megjelenő Elhelyezés hozzáadása gombra.

YouTube hirdetések: elhelyezések kezelése
YouTube hirdetések: elhelyezések kezelése

Válasszunk ki egy vagy több hirdetéscsoportot, majd klikkeljünk a Próbálja ki az elhelyezés eszközt hivatkozásra. A megjelenő ablakban válasszuk az URL-ek listázása lehetőséget és írjuk be: youtube.com, majd klikkeljünk az Elérhető helyek megjelenítése gombra. Máris elénk tárul számos kategória és demográfiai célzási lehetőség, amelynek segítségével még hatékonyabban futtathatjuk kampányainkat:

YouTube hirdetések: elhelyezések kiválasztása
YouTube hirdetések: elhelyezések kiválasztása

Aki még többet szeretne megtudni a YouTube hirdetési lehetőségeiről, annak irány az AdWords súgó YouTube oldala.

Szerintem…

Kíváncsi vagyok, milyen hatékonysággal lehet majd kihasználni ezt a felületet. A magam részéről inkább zavarónak tartom ezt a megjelenést, és ahogy olvasom, ezzel nem vagyok egyedül. A videók mellett/alatt megjelenő bannerekre még azt mondom: rendben, de hogy a lejátszás közben egyszer csak megjelenik egy nem várt reklám, az picit feszíti a torkomat, ahogy letolják rajta 🙂 Ok, be lehet zárni, de én nem akarom bezárni: miután elindítottam a videót, hátra szeretnék dőlni és nézni az aktuális mókát.

No de hát ez persze én vagyok, de azért kíváncsi volnék az ellenérvekre is 🙂

Szólj hozzá!