Kampány optimalizálás: a minőségi mutató közelebbről

Korábban már írtam a minőségi mutatóról, az AdRank számításáról egy bejegyzést, amelyben egy szemléletes AdWords videót hívtam segítségül. Most nézzük meg, hogy a CTR-t, vagyis az átkattintási arányt miként veszi figyelembe az AdWords, amikor a minőségi mutatót számolja.

A kulcsszó korábbi CTR-re, átkattintási aránya

Amikor azon vagyunk, hogy a minőségi mutató növelésével optimalizáljuk kampányunk teljesítményét, fontos tudnunk, milyen tényezők befolyásolják ezen mutató értékét. Ehhez az Inside AdWords Magyarország blog június elején megjelent rövid összefoglalóját hívom segítségül.

Rögtön az első tényezőt emelném ki:

A kulcsszó korábbi átkattintási aránya (CTR) a pontosan egyező kereséseknél

És itt kaphatnak sokan a fejükhöz, akik nem ismerik kellőképpen a rendszer működését. Az ördög itt is a részletekben rejlik. Arról sokat lehet olvasni, hogy a minőségi mutató kalkulációjánál milyen fontos az eddig elért átkattintási arány. Arról azonban kevesebb helyen tesznek említést, hogy itt csak és kizárólag azok a kattintások számítanak, amikor a felhasználó pontosan azt a keresési kifejezést írta be, amit mi is felvettünk a kulcsszó listánkba.

Itt fontosnak tartom leírni, hogy nem kell, hogy a kulcszavunk Exact vagyis Pontos egyezéssel szerepeljen a hirdetéscsoportban! Az a fontos, hogy amit beírtak a kereső mezőbe a Google oldalán, az pontosan egyezzen a kulcsszólistánk egyik kulcsszavával.

Az AdWords Help Experts blogon olvashatunk erről kicsit részletesebben.

Hogyan ültessük ezt át a gyakorlatba?

Itt egy kicsit visszakanyarodnék egy korábbi bejegyzésemre, amiben a keresési lekérdezés eredményessége jelentésről írtam. Ismétlésnek nézzük azt a táblázatot, amit a jelentés lefuttatása után kapunk:

Keresési lekérdezés eredményessége jelentés kiértékelése
Keresési lekérdezés eredményessége jelentés kiértékelése

Bár ez a jelentés továbbra is elérhető az új adwords kezelőfelületen is, az új interface közelebb hozza ezeket az adatokat a kampánykezeléshez. Navigáljunk egyik hirdetéscsoportunk Kulcsszavak füléhez és klikkeljünk a táblázat felett megjelenő A keresési kifejezések megjelenítése… gombra. Egy menü nyílik le, ahol válasszuk a Mind parancsot.

Új Adwords Kezelofelulet: Keresési kifejezések megjelenítése
Új AdWords kezelőfelület: Keresési kifejezések megjelenítése

A megjelenő táblázatban a statisztikai adatok beállításainál megadott időszakra láthatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre kerestek a felhasználók, és amelyekre nem csak megjelent hirdetésünk, de klikkeltek is legalább egyszer rá:

Új AdWords kezelőfelület: Keresési kifejezések táblázata
Új AdWords kezelőfelület: Keresési kifejezések táblázata

A két példa kulcsszó, amit kiemeltem ebből a jelentésből (számos kizáró kulcsszó mellett) Phrase vagyis Kifejezés egyezéssel szerepel a hirdetéscsoportban. A jelentésben megjelenő Pontos egyezés adat azt jelenti, hogy egzakt ezt a szót írták be a keresőbe 128 alkalommal, amiből 17-szer klikkeltek a megjelenő hirdetésekre. Vagyis a kulcsszó listában szereplő Kifejezés egyezés a lekérdezés során Pontos egyezésként lett felhasználva! Ezt hívják több helyen embedded exact match-nek, durva magyar fordításban beágyazott pontos egyezésnek.

Ezt a 13,28%-os CTR értéket figyelembe fogja venni az AdWords rendszere, amikor a minőségi mutatót számolja. Ha a táblázatban Kifejezés egyezés vagy Általános egyezés szerepelne, akkor elmondhatnánk, hogy van egy 13%-os kulcsszavunk, de a minőségi mutatón ez nem fog javítani!

A konklúzió talán sokak számára most már egyértelmű: ha ebben a keresési lekérdezés jelentésben olyan keresési kifejezéseket találunk, amelyek

 • relevánsak a hirdetett termékre/szolgáltatásra nézve
 • magas CTR-el rendelkeznek
 • a jelentésben az Egyezés típusa oszlopban Kifejezés egyezés vagy Általános egyezés szerepel

akkor azt vegyük fel a kulcsszó listánkba! Így, ha legközelebb erre a kulcsszóra keresnek és klikkelnek a hirdetésünkre, akkor az már javítani fogja a minőségi mutatónkat az adott kulcsszóra!

“Kampány optimalizálás: a minőségi mutató közelebbről” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. A hivatkozott adwordshelpexperts.com cikk szerzőjeként először is gratulálnék az *exact match* jelentősége kapcsán felvetett kérdéskomplexum precíz elemzéséhez. Magyar nyelven csak elvétve olvasható ehhez hasonló, elmélyült analízis.

  “És itt kaphatnak sokan a fejükhöz, akik nem ismerik kellőképpen a rendszer működését. Az ördög itt is a részletekben rejlik.” – Maximálisan egyetértek ezzel a szellemes figyelemfelkeltéssel. Az *exact match* jelentőségének felismerése nélkül egy nagyszabású AdWords kampány legjobb esetben is csak véletlenül lehet sikeres.

  Az *embedded exact match*, azaz magyar fordításban *beágyazott pontos egyezés* CTR-re érvényesített meghatározó mértékű ráhatásával kapcsolatosan annyi megjegyzésem lenne, hogy a Google rendszere jelenleg ezt érezhetően nem tudja *folyamatosan* keresztülvinni, az AdWords hírdetési fiókok csillagászati száma miatt. Az elv ezért *szakaszosan* érvényesül, legelső alkalommal vélhetően az első kb. 1.000 *pontos egyezést* és/vagy *beágyazott pontos egyezést* követően.

  Komolyan ajánlom, hogy bárki, aki jelentős összeget kíván befektetni egy AdWords hírdetési kampányba, hosszasan tűnődjön el ezen weboldal információtartalmán és kellően alapos megfontolás után, a levonható konklúziók mélyreható elemzése alapján hozzon csak meg anyagi természetű döntéseket.

  Lakatos B.
  Merjis.com
  Bedford, UK

 2. Nagyon jó cikk, egy kérdés merült fel bennem: mi számít már elfogadható, jó CTR aránynak?

  Köszönöm

 3. Jó kérdés, a válasz nem egyszerű 🙂

  Ha a hirdetés célja a forgalom növelése a cél weboldalon, akkor minél magasabb, annál jobb 🙂

  Ha a hirdetés célja például az eladások vagy a feliratkozások számának növelése, akkor akár azt is mondhatnám, hogy a CTR lényegtelen (ami nem teljesen igaz, lsd. fenti cikk). Ilyenkor a konverziók mérése és a megtérülés figyelése fontosabb. Elméletben lehet 1-2-os CTR-el is jó kampányt futtatni, ha jól konvertál és megtérül.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.