Hirdetésbővítmények statisztikái az AdWords kezelőfelületén

Két általam kezelt fiókban jelent meg egy új lap, amiben a hirdetésbővítmények statisztikáit lehet megtekinteni. A magyar fordításban úgy tűnik, sikerült egy árnyalattal több bizalmat fektetni a Google Translate megbízhatóságába: “Bővítmények hozzáadása” szöveggel jelenik meg az új Ad Extensions lap.

AdWords hirdetésbővítmények statisztikái
AdWords hirdetésbővítmények statisztikái

A hirdetésbővítményekről röviden

Magyarországon jelenleg a helybővítmények, a telefonbővítmények és a webhelylinkek érhetőek el ún. hirdetésbővítményként. Ezek a megszokott címsor+2 sornyi szöveg+megjelenített URL hirdetés megjelenését egészítik ki további sorokkal, szakaszokkal. Jellemzően akkor jelennek meg, amikor a hirdetés a felső, kiemelt helyen jelenik meg a keresési találatok felett, de például a helybővítmények korlátozottabb formában a jobb oldalon is láthatóak.

Az új Helybővítmények lapon (Ad Extensions) ezen bővítmények statisztikáit követhetjük nyomon.

A Helybővítmények lap felépítése

Hirdetésbővítmények kiválasztása
Hirdetésbővítmények kiválasztása

A táblázat felett, közvetlenül a fülek alatt választhatjuk ki, hogy mely hirdetésbővítmény teljesítményét szeretnénk megtekinteni. A beállított dátumtartomány az itt megjelenő számokra is hatással van természetesen, de a súgó információi szerint csak a 2010. április 21-e utáni adatok teljességében bízhatunk meg 1000%-osan.

Ebben a felső sávban a kampánykezelésnél megszokott módon kiszűrhetjük a törölt tételeket, valamint módosíthatjuk a megjelenő oszlopokat, illetve azok sorrendjét. Az eredményeket végül exportálhatjuk számos formátumba, így csv-be vagy pdf-be is.

A helybővítmények esetében két táblázat jelenik meg: ha a felhasználók számára megjelenített cím a Google Helyek oldalról származik, akkor az első, ha kézzel adtuk meg az AdWords fiókban, akkor a második táblázatban találjuk a kattintási statisztikákat.

A telefonbővítmények, avagy click-to-call telefonszámok esetében minden megadott telefonszámot külön sorban láthatjuk.

A hirdetések webhelylinkjeinél egy sorban egyszerre látjuk az egyszerre megjelent webhelylinkeket, ennek a csoportnak az összesített kattintási statisztikáit láthatjuk.

A jelenleg megjelenő számadatok

Jelenleg a megjelenések-kattintások-átkattintási arány alapadatokon kívül az átlagos kattintási árat (CPC) láthatjuk, a költségeket, valamint az átlagos pozíciót, továbbá a telefonbővítmények esetében a hívások számát.

Akár a megjelenéseket, akár a kattintásokat nézzük, mindig azokat az adatokat láthatjuk, amelyek során a hirdetés egy hirdetésbővítménnyel jelent meg. Ha tehát 10-ből egyszer jelentek meg például a webhelylinkek, akkor itt 1 megjelenést fogunk látni!

Fontos azt is tudni, hogy a kattintási adatoknál teljesen mindegy, hogy a címsorra klikkeltek vagy a hirdetésbővítmény egyik hivatkozásán keresztül érték el weboldalunkat: a rendszer jelenleg nem különböztetni meg a kattintás helyét. Ez tehát azt jelenti, hogy azt sajnos (még) nem látjuk teljes mértékben, hogy valójában mennyire játszott szerepet a kattintásban maga a bővítmény megjelenése.

Minden szinten, szinte minden…

Az adatokat három szinten szűkíthetjük, így lehetőségünk van csak az éppen megjelenő kampányhoz tartozó statisztikákat megjeleníteni, illetve összesítve az összes kampányra. A súgó szerint a hirdetéscsoport szintjén is láthatunk adatokat, de a jelenleg elérhető három hirdetésbővítmény mindegyike kampány szinten állítható, így itt nekem nem jelentek meg statisztikák.

További korlátok

Bizonyára nem csak nekem nagy szívfájdalmam, hogy a webhelylinkek esetében még nem látni, hogy az egyes webhelylinkek külön-külön hogyan teljesítettek. Ezzel pedig még lehetetlen ezzel az új statisztikával megállapítani, melyiket érdemes lecserélni és melyiket kell megtartani a teljesítményadatok alapján.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.