Google AdWords: Alapfogalmak

Ahhoz, hogy bármilyen szinten is el tudjunk indulni, tisztázni kell jó néhány alapfogalmat. E nélkül ne is akarjunk belépni, mert kínai lesz az egész. A legjobb kiindulási pont a Google AdWords súgójából a Szószedet részt tanulmányozni, amiből kiemelnék néhány fontosabb pontot.

Havi költségkeret: Kétféleképpen kezelhetjük hirdetéseinket az AdWordsben. Kezdőknek és bizonytalanoknak érdemes a kezdő felületet választani. Ekkor pénzünkkel úgy rendelkezhetünk, hogy egy havi költség limitet adnunk meg, vagyis azt, hogy mennyit szeretnénk egy hónapban arra költeni, hogy szponzorált linkek jelennek meg a Google keresési oldalain.

Ha például a havi költségkeretet 12 000 forint, akkor egy napra kb. 400 forintot költünk, így a hirdetés  minden nap csak addig jelenik meg, amíg el nem érte ezt a 400 Ft-nyi klikkelést.

Napi költség: Hagyományos fióknál a fenti költség limitet napi szinten állíthatjuk be minden kampányhoz.

CPC: maximális kattintásonkénti költség. Fizetni akkor kell, amikor valaki klikkel a hirdetésünkre. Azt, hogy ezért mennyit kívánunk adni, minden kampánynál külön meg tudjuk határozni. Innentől az egész felfogható egy stratégiai játéknak: licitálnunk kell, mert aki többet ajánl egy-egy kulcsszóra, az jelenik meg, illetve az jelenik meg a szponzorált linkek listáján feljebb!

Ebből következik, hogy ha túl alacsony CPC-t adunk meg, akkor nem vagy csak kevésszer jelenünk meg és akkor is esetleg kedvezőtlenebb helyeken. Ha viszont túl sokat adunk, akkor sokszor megjelenünk, valószínűleg többet klikkelnek a mi hirdetésünkre, viszont hamarabb kifogyunk abból a pénz keretből, amit egy-egy kampányra szánunk.

Itt kapcsolódik havi, illetve napi limit. Ha például 10 forintot adunk egy klikkelésért és a napi limit 1 000 Ft, akkor 100 klikkelést szolgál ki a Google, utána már aznap nem jelenik meg újra.

CPM, maximális CPM: a Google keresőt, illetve a partner webhelyek keresőit elkerülő kampányokban dönthetünk úgy is, hogy nem arra adunk költségvetést, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy-egy klikkelésért, hanem arra, hogy mennyit vagyunk hajlandóak fizetni 1000 megjelenés után. Ez a maximális CPM vagyis a Cost Per Mille.

CTR: átkattintási arány. Ez egy statisztikai adat, szerintem magáért beszél az elnevezés: ha egy hirdetés 100-szor jelenik meg és ebből 20-szor klikkeltek rá, akkor a CTR 20/100 vagyis 20%. Ezzel (is) mérhetjük a hirdetés hatékonyságát. Minél nagyobb ez a szám, annál biztosabbak lehetünk, hogy hirdetésünk felkeltette az emberek figyelmét! Hogy aztán ebből lesz-e vásárlás, az már más tészta… 🙂

Kulcsszó rangja: minőségi mutató. Azt határozza meg, hogy több szponzorált link megjelenése során a sorrendben hányadik helyen jelenünk meg. Tipikusan az 1-3 helyen való megjelenésre szoktak gyúrni, aki fel kerül a dobogóra, az már félsiker! 🙂

Azt talán nem kell fejtegetni, hogy hirdetéseink a látogató által beírt kulcsszavak alapján jelennek meg. Ha valaki beírja a keresőbe, hogy “koszos lábbeli”, akkor a Google megnézi, hogy ilyen vagy hasonló kulcsszavakra ki szeretne megszabadulni némi pénztől, ha cserébe kiemelt helyen csábítja a látogatót a klikkelésre 🙂

Ehhez először is elegendő licitet kell adni. Fentebb leírtam, csak címszavakban: alacsony licit → kevesebb megjelenés, magas licit → több megjelenés.

Nem szabad azonban licit háborúba belemenni! Sokan kerülnek abba az öngerjesztő folyamatba, hogy elkezdik naponta felül licitálni a konkurensek ajánlatait. A konkurens, ha felveszi a kesztyűt, tovább emeli a tétet és ennek sosem lesz vége. Egy dolgot már most mindenki raktározzon el magában: licitálni kell, licitálni érdemes, de nem csak a licit összege határozza meg a CTR-t és a CPC-t!

A másik fontos tényező, hogy mennyire tartja a Google relevánsnak az általunk megadott hirdetési szöveget az adott keresésre, továbbá, hogy mennyire tartja relevánsnak azt a weboldalt, ahová át szeretnénk irányítani a klikkeléssel a látogatót. Például ha a kulcsszó “cukorka”, a weboldal viszont tele van pornóval, akkor igen nagy valószínűséggel rossz minőségi mutatót rendelnek hozzánk és szinte esélytelen lesz, hogy meg is jelenjen, még ha sok sok aprópénzünk is van rá.

Ehhez jön harmadiknak ez a minőségi mutató.

Konverzió, konverziós ráta: Ha online kereskedelemmel foglalkozol, akkor ezért a számért leszel oda meg vissza. Arra fogsz törekedni, hogy ez minél jobb szám legyen! Konverzió annyit tesz: a cél elérése. Ez a tipikusan egy eladás, de lehet regisztráció, feliratkozás egy hírlevélre, klikkelés egy piros linkre, Micimackó reinkarnációja, bármi, ami számunkra cél az után, hogy a látogató szponzorált hirdetésünkre klikkel.

A Google itt megtette, amit meg tud tenni, innentől saját weboldaunk működésén múlik, hogy rá tudjuk-e venni a látogatót, hogy elérje az általunk kitűzött célt, vagyis látogatóból például vásárlóvá alakuljon, konvertálódjon.

Ennek technikai oldaláról később még írok, most legyen elég annyi, hogy az AdWordssel nyomon követhetjük, mennyi klikkelés történt hirdetéseinkre és ebből mennyi váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagyis mekkora a konverziós rátánk.

ROI:  A RIO, a Return Of Investment rövidítése, egy arányszám, ami megadja, hogy a hirdetésre költött összegek és a konverziók hogy aránylanak egymáshoz, milyen nyereséget szereztél a kampányra fordított pénzedért cserébe.

“Google AdWords: Alapfogalmak” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.