Azonnal látható hirdetések (above the fold) hirdetések az AdWords tartalmi hálózaton

Amennyiben az AdWords tartalmi hálózatán hirdetünk, találkozhattunk már azzal a problémával, hogy hirdetésünk ugyan megjelenik, de nem veszik észre, mert az az oldal alján vagy legalább is olyan részén van, amihez a látogatónak görgetnie kell, hogy észrevegye. Egy új szűrő segítségével most kiszűrhetjük azokat a weboldalakat, ahol a megjelenő hirdetés csak akkor válik láthatóvá, ha a látogató lefele görgeti az oldalt.

Below the fold, above the fold – de milyen hajtás?

A klasszikus, nyomtatott újságírásból átemelt szakszóról van szó, amit weboldalak jellemzésére is használnak. Amikor kezünkbe veszünk egy napilapot, az első mozdulatok között van, hogy “kinyitjuk” hosszában, hogy a teljes címlapot végig tudjuk böngészni. A lap közepe ilyenkor az a hajtás, amiről most beszélünk.

A szerkesztők általában a hajtás felett (above the fold) helyezik el azokat a cikkeket, képeket, amelyeket a legjobban ki szeretnének emelni, mivel ezeket anélkül észre lehet venni, hogy az újsághoz akár csak hozzányúlnánk.

Weboldalainkra levetítve a hajtás az a vonal, ami alatti tartalom csak akkor válik láthatóvá a látogató számára, ha a böngészőben függőlegesen görgeti az oldalt. Ez a vonal nyilván monitor felbontásonként más és más. Weboldal tulajdonosok számára hasznos ezzel kapcsolatban a Google Browser Size eszköze, amely megmutatja, hogy honlapunk mely részei milyen százalékban láthatóak a látogatók számra anélkül, hogy görgetniük kellene bármilyen irányban.

A hajtás szerepe hirdetői oldalról

Hirdetőként fontos lehet, hogy bannerünk, vagy akár szöveges hirdetésünk minél jobban és gyorsabban látható legyen a látogatók számára, persze nem offenzíven és nem belepuszilva a monitor innenső oldaláról :-). Főleg olyan hirdetőkről van most szó, akik márkát építenek, vagyis azon túl, hogy hirdetéseikre klikkelnek, fontos az is, hogy minél többször lássák, minél jobban vissza tudjanak emlékezni arra, hogy nemrégiben látták már ezt a logót, ezt a színvilágot, stb.

Ott hirdetni, ahol rögtön látható: a hajtás felett

A tartalmi hálózaton futó hirdetéseink optimalizálása során többek között kizárjuk azokat az oldalakat, amelyek nem hozzák a megfelelő eredményeket. Ennek egyik oka lehet az, hogy maga a hirdetés annyira a tartalomtól távol, illetve az oldal alján jelenik meg, hogy azt észrevenni szinte lehetetlen.

Konkrét oldalak kizárása mellett bizonyos kategóriába tartozó oldalakat is ki tudunk zárni, ez a lehetőség bővült most egy újabb elemmel: a hajtás alatt.

Klikkeljünk tartalmi hálózaton futó kampányunk Hálózat fülére. Az oldal alján jelenik meg egy Kizárások rész. Itt a Kampány szintje oszlopban klikkeljünk a Kizárások hozzáadása gombra és válasszuk ki a Kategória kizárása menüpontot.

adwords-tartalmi-kampany-halozatok-fuladwords-tartalmi-kampany-kizarasokadwords-tartalmi-kampany-kategoria-kizarasaA megjelenő ablak legalján találjuk meg az új kategóriát, amit kipipálva máris csak azokon az oldalakon jelennek meg hirdetéseink, amelyet az AdWords rendszerei statisztikai módszerekkel úgy értékelt, hogy a hirdetések görgetés nélkül láthatóvá válnak.

AdSense megjelenítők ösztönözve

Az új kizárási lehetőségnek köszönhetően úgy optimalizálhatjuk kampányainkat, hogy azok egyrészt jobban láthatóak, másrészt talán ebből kifolyólag jobb kattintási arányt érjenek el. Éppen ezért célszerű az AdSense blokkokat használó weboldal tulajdonosok számára újragondolni, hol és miként jelenítenek meg hirdetéseket. Előfordulhat, hogy az új szűrési lehetőséggel csökkeni fog azon oldalak bevétele, akik nem megfelelően helyezték el hirdetéseiket.

“Azonnal látható hirdetések (above the fold) hirdetések az AdWords tartalmi hálózaton” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.