Átkattintási arány vs. konverziók

Nem győzöm hangsúlyozni a konverziókövetés fontosságát úgy az AdWords-ben, mint a webanalítikai rendszerekben. Sajnos nem minden területen lehet megfelelően alkalmazni, mert ha például egy szolgáltatást hirdetünk, ahol jellemzően telefon jelentkeznek be és keresnek fel minket személyesen, akkor nehéz döntés, hogy vajon el lehet-e tüntetni a telefonszámot a weboldalról, hogy ezzel is egy kapcsolat űrlap kitöltésére ösztönözzük a látogatót (és ezzel mérhetőbbé váljon a konverziók száma). A válasz szerintem egyértelműen nem.

Akiknél viszont online értékesítés folyik, ott mindenképpen hasznos, sőt kötelező funkció. Ilyenkor célszerű elszakadni a “minél több látogató” vagy a “minél jobb átkattintási arány” hajszolásától. Elsőre nehéz lehet, de idővel belejön az ember. Előfordulhat ugyanis, hogy egy alacsonyabb átkattintási arányú hirdetésből származik a legtöbb bevétel, konverzió.

Nézzünk meg két hirdetéscsoportot, amelyben látható, hogy csak a CTR alapján döntést hozni életveszélyes.

CTR vs. konverziók: melyik a fontosabb?
CTR vs. konverziók: melyik a fontosabb?

Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy mindenképpen célszerű ugyanahhoz a hirdetéscsoporthoz több hirdetési szöveget is létrehozni. Esetünkben három hirdetési szöveg versenyez egymással. A kampányt úgy állítottam be, hogy a hirdetéseket a lehetőségekhez képes egyenletesen jelenítse meg. Ha a hirdetési szövegek kellőképpen relevánsak, akkor közel azonos arányban jelennek meg, de ez az egyenletes eloszlás nem garantált!

A fenti képen látható, hogy a legjobb átkattintási aránnyal rendelkező hirdetési szöveg ebben a hónapban a legkevesebb konverziót hozta! (A teljesség kedvéért: mindhárom hirdetés ugyanarra az oldalra vezet, ugyanarra a tartalomra). Azt is hozzá kell tennem, hogy a CTR értékek nem különböznek markánsan, de tegye fel a kezét, aki csak a CTR alapján leállítaná az első hirdetést és bepróbálna egy másikat helyette, ha nem ismerné a konverziós adatokat?

Egy másik termék másik három hirdetése is érdekes eredményt hozott. Mivel kisebb volumenű megjelenésről van szó és mindössze egy konverzióról, ezért ezt a második példát csak zárójelesen mutatom be, viszont itt is hasonló arányokat lehet felfedezni:

Átkattintási arány vs. konverziók
Átkattintási arány vs. konverziók

Itt már nem olyan egyenletes a hirdetések megjelenésének eloszlása, viszont nagyobb az eltérés a CTR eredmények között. Itt is a kisebb CTR-el futó hirdetés hozott egy konverziót. Mit lehet ilyenkor tenni? Leginkább semmit, ahogy írtam, túl kevés megjelenés és kattintás érkezett még, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Arra viszont felhívja a figyelmet mindkét táblázat, hogy

  • teszteljünk több hirdetésváltozatot, mert nem biztos, hogy az általunk megálmodott szöveg a legjobb
  • hagyjunk időt, mielőtt messzemenő következtetéseket vonunk le
  • komplexen vizsgáljuk és elemezzük az eredményeket döntések meghozatala előtt
  • nem minden a CTR, ha jól mérhetőek a konverziók

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.