BUÉK 2009

Először is Boldog Új Évet mindenkinek! 🙂

Ilyenkor év elején mindenki kicsit összegezi azt a 365 napot, ami mögötte áll és talán megpróbálja megtervezni a következő 365 napot.

Magánélet

A magánéletről nem szeretek teljes részletességgel nyilatkozni. Év elején volt szerencsém eljutni Mosonmagyaróvárra, ahonnan kirándultunk Győrbe, Bécsbe, azon belül is Schönbrunnba és Pozsonyba is. Bécsbe még visszatértem nyáron, hogy megnézzem családommal és párommal, milyen is Schönbrunn kizöldülve, a maga teljes pompájával.

Nyáron megismerkedtem Ágival, akivel azóta összeköltöztünk és boldogan élünk, mint ha már évek óta együtt lennénk 🙂

Munka

Számomra az év első fele a Fotóalbum.hu fejlesztésével telt: új galéria nézetek, egyéni rendezési lehetőség került a rendszerbe, amelyet már sok felhasználó kért tőlünk, sokan várták. Ez után leporoltam Delphi programozói tudásom és elkészítettem egy Windowsos képfeltöltő programot az oldalhoz, így az is kihasználhatja az FTP-s feltöltés előnyeit, aki nem nagyon ért hozzá. A program minden várakozásunkat felül múlta, ma már a feltöltött képek jelentős része ezzel a programmal kerül fel az oldalra!

Később bekerült a fényképezőgép kereső, amely nem titkoltan a flickr.com camera finder funkciójának egyerűbb megvalósítása a rendszerben. A funkció elkészítése elsőre talán nem tűnik komoly munkának, hiszen a fényképezőgéperől eddig is elérhető volt az EXIF adatok között a gép márkája és típusa. Ami sok időt vett igénybe, az a kezdeti katalógus elkészítése az addig feltöltött mintegy 3 millió kép EXIF adatából. Mivel például a Canon vagy az Olympus egyes gépeinek más típus jelzést ad Európában, illetve az öreg kontinensen kívül, ezért külön figyelni kellett, hogy ezeket egy helyről, egy gép típuson belül lehessen elérni. Némi kereskedelmi funkció is kapcsolódott ehhez a fényképezőgép keresőhöz: amennyiben az adott gép elérhető és megvásárolható a FotoMarket webáruházában, úgy egy klikkeléssel máris eljuthat a látogató a vásárláshoz szükséges adatlap oldalra.

2008-ban indítottuk útjára a videoalbum.hu oldalt. Első ránézésre ez egy újabb YouTube klón magyar köntösben. Második ránézésre is 🙂 A különbség, hogy mi ezt az oldalt elsősorban a Fotóalbum.hu kiegészítéseként hoztuk létre: a cél nem az, hogy különféle videóklippek és TV műsorok kerüljenek fel. Ide első sorban a családi videókat vártuk és várjuk ma is. Néhány kivételtől eltekintve ez a célunk megvalósult: a videók zöme mára már családi videó, első sorban az újszülöttek, kis gyerkőcök első mozdulatait, lépéseit mutatják be.

Szakmailag ebben a projektben használtam először az SWFUpload nevű komponenst. Ez az Adobe Flash böngésző kiegészítőt használja a fájl feltöltések kezelésére. Ezzel egy jóval bővebb eszközkészlettel rendelkező feltöltő oldalt lehet létrehozni: szabadon alakíthatóak a feltöltő mezők és gombok megjelenései, akár egyszerre több fájl is kiválasztható egyszerre a fájl megnyitása ablakban és ami számomra a legfontosabb: gyönyörűen követhető a feltöltés állapota, folyamata, így megjeleníthető egy szép folyamatjelző is.

Idő közben megjelent a Flash 10, amiben olyan biztonsági korlátozást vezettek be, ami miatt nem működik az SWFUpload. Ezt a hibát sajnos mostanáig nem javították ki, pontosabban az új verzió még mindig béta és ahogy olvasom eléggé bogaras. Ez némileg elszomorít, ezt a programot használja sok más oldal is, így – bár ingyenes és nyílt forrású projektről van szó – úgy gondolom nagyobb nyomást kellene, hogy érezzenek a fejlesztők, hogy végre előálljanak egy stabil verzióval.

Mivel nekem első sorban a folyamatjelző megfelelő kijelzése a fontos, ezért idő közben elkezdtem ismerkedni a PHP APC nevű moduljával: ennek a segítségével tisztán PHP és JavaScript segítségével készíthetek folyamatjelzőt. Ha rövidesen nem érkezik meg a stabil SWFUpload, valószínűleg váltani fogok.

Az év hátra levő felében elsősorban a meglevő rendszerek optimalizálásával foglalkoztam. Tartalmi cache-t kapott a Fotóalbum, a Videoalbum és a CoffeeCup projekt is, így jobb hatásfokkal lehet kiszolgálni az oldalakat az egyre növekvő látogatószám mellett. Elindult a fejlesztése egy új oldalnak is, amelyről most még nem írok részleteiben, talán csak annyit, hogy valamikor február magasságában várható az indulása.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.