Google Analytics: kampányok mérése – 2. rész

Az előző részben részletesen megismerkedünk a mérések úgy nevezett öt dimenziójával. Az elméletet most átültetjük a gyakorlatba azzal, hogy megnézzük, miként tudjuk weboldalaink, hírleveleink teljesítményét mérni Google Analyticssel.

Előismeretek

Mindenek előtt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: nem kell programozónak lennünk ahhoz, hogy mérni tudjuk online kampányainkat! Egy másik tévhitet is megcáfolnék: érteni kell a weboldalak szerkesztéséhez! Ez lehet akár DreamWeaver szintű tudás is, a lényeg, hogy legyünk tisztában azzal, hogy html vagy xhtml oldalt készítünk és tudjuk, mi az az url paraméter és érték!

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk, rendelkezünk-e a szükséges ismeretekkel az, ha válaszoltunk a következő kérdésre: milyen paraméterek szerepelnek az alábbi url-ben:

http://www.example.com/termekek/furogep.php?azonosito=2456&kategoria=547#tartozekok

SEO szakemberek hördülését hallom a hátsó sorokban 🙂 Igen, tudom, ezt lehet sokkal kereső barátabban is megoldani, de ugye mindenki látja, hogy ennek az url-nek nem ez a célja 🙂

Akinek a fenti kérdésre ez a válasza: azonosito és kategoria, annak örömmel jelentem, hogy fogalmi szinten mindenképpen felkészült! A többieknek tényleg javaslok egy kis autodidakta továbbtanulást, mert ezzel saját maguknak (is) segítenek!

A mérőkód helye, formátuma

A mérőkódot ilyen url paraméterekkel lehet megadni. Bárhová is adunk ki linket, hogy megjelenjen egy külső oldalon, mindig tartalmazza a link az alábbi paramétereket. Amikor a látogató a linkre klikkel és megnyílik weboldalunk, a korábban beépített Analytics mérőkód ellenőrizni fogja, hogy szerepel-e a linkben az öt paraméter valamelyike és feldoglozza, hogy megjelenjen az oldalra érkezés a Google Analytics felületén. Mivel a látogató következő lépéseit is nyomon követi, ezért azt is látjuk, mekkora lesz a visszafordulások aránya a kampány linkjeire klikkelve, továbbá, ha célokat, goal-okat is definiáltunk Analyticsben, akkor azt is láthatjuk, hogy egy-egy kampányunk linkjére klikkelve mennyi vásárlót tudunk szerezni!

Most pedig nézzük meg újra az előző részben megismert öt dimenziót. Valamennyi részletes bemutatásra került az előző részben, így most csak hivatkoznék a megfelelő szakaszra:

utm_source: ez a “Forrás”, vagyis annak címkézése, hogy honnan érkezik a látogató.

utm_medium: ahogy a neve is adja, ez a “Médium”, vagyis a forrás minősítése (például email, newsletter, cpc, stb.) Igazából ez akár lehetne “tv” vagy “radio” is, szabadon szerkeszthetjük és így már inkább értelmet nyer a “médium”, mint név, csak hát a tv-ből, illetve a rádióból érkező látogatóknak ritkán diktálunk le egy jó hosszú linket 🙂

utm_campaign: talán a legfontosabb az eddigi háromból, a kampány neve: Analyticsben ezzel tudjuk megkülönböztetni a különböző kampányokat, az itt megadott nevet listázza első körben. Ezen belül tudunk további dimenziók szerint, például kulcsszó alapján listázni.

Ez a három paraméter kötelező, ezek nélkül az egész fabatkát sem ér, úgyhogy erre tessék odafigyelni, különben sarokban, kukoricán térdeplés lesz a jussunk 🙂

utm_term: ha azt is látni szeretnénk, hogy a klikkelés során milyen “Kulcsszó” váltotta ki emberünkben az ellenállhatatlan vágyat arra, hogy klikkeljen az oldalunkra mutató linkre, akkor ezzel a paraméterrel tudjuk átadni az Analyticsnek ezt az információt.

utm_content: ahogy az előző részben már említettem, szerintem a “Tartalom” paraméterre lesz a legkevésbé szükségünk. Az esetek nagy részében úgy is szöveges linkeket mérünk, de persze előfordulhat más fajta, képi vagy videó hirdetés is. Ezzel a paraméterrel tetszőleges módon tehetünk különbséget a hirdetés megjelenési formái között. Én leginkább a “textlink” és “imagelink” szavakat szoktam használni, de persze aki szerint mindent csak magyarul és ékes magyar szavakkal lehet csak írni, akkor bátran lehet magyar szavakat is használni.

Amikor nem szükséges

Ha olyan AdWords kampányt mérünk, aminek a bejelentkezési fiókja azonos az Analytics bejelentkezési fiókjával, akkor nem szükséges az AdWords kampányokban a fenti paraméterek alkalmazása, mert a Google Analytics és a Google AdWords fiókok összeköthetőek.

Szintén felesleges ún. organikus találatoknál mérőkódot elhelyezni. Ha valaki a Google keresőjéből, a normál találati listából jön az oldalra, akkor a kulcsszót láthatjuk például a Webmester központban is.

Talán sokaknak egyértelmű, de azért leírnám, hogy szükségtelen ilyen mérőkódokkal teletűzdelni saját weboldalunk belső linkjeit is, például egy kategória listát, hiszen ennek mérése sem kampánymérésről szól, hanem látogató elemzésről.

Egy kis segítség

Ha esetleg valakinek túlságosan kínai, amit eddig leírtam, annak javaslom, használja a Google saját URL-készítő eszközét. Tisztán, egyszerűen, magyarul 🙂

A következő részben megtoldjuk az eddig megtanultakat egy kis PHP tudással, hogy egyszerűen tudjuk mérni hírlevél kampányainkat anélkül, hogy a szerkesztőnek bajlódnia kellene a fenti paraméterek megfelelő használatáva.

“Google Analytics: kampányok mérése – 2. rész” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.